Rolstoelvervoer

Rolstoelvervoer

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels aangepast voor passagiers in een rolstoel. Zij mogen zich liggend of zittend laten vervoeren als het voertuig hiervoor geschikt is. De stabiliteit van de rolstoel en de veiligheid van de rolstoelgebruiker moeten daarbij gewaarborgd zijn.

Rolstoelgebruikers moeten niet per se gebruik te maken van de veiligheidsgordel die deel uitmaakt van het voertuig. Het is hen ook toegestaan om in plaats daarvan gebruik te maken van een veiligheidsgordel die vastgemaakt wordt aan het systeem waarmee de rolstoel aan de vloer van het voertuig is bevestigd. Ook een andere goedgekeurde constructie voldoet (zie bijlage ‘wetswijziging’).

Bij het vervoeren van passagiers in rolstoelen is de chauffeur verantwoordelijk voor het veilig vastzetten van de rolstoel en het correct dragen van de veiligheidsgordel.

De kennis- en vaardighedentoets Rolstoel ABC informeert chauffeurs en ondernemers. Hiermee kunnen zij hun kennis en vaardigheden toetsen. Onder ‘Meer informatie’ vindt u de (externe) link die naar het Rolstoel ABC leidt.

Rolstoelvervoer