Je taxi verzekeren in 2020

Een taxi verzekeren in 2020 is lang niet meer zo eenvoudig als het vroeger was en tevens een stuk duurder. Verzekeringsmaatschappijen zijn nou eenmaal niet erg bereidwillig om voertuigen binnen deze branche te verzekeren, vanwege de hogere risico’s die hiermee gemoeid zijn.

Diverse verzekeraars zijn met het aanbieden van een taxiverzekering gestopt. Bij anderen kun je nog steeds je taxi verzekeren in 2020, maar wel tegen fors hogere premies. Dit is een direct gevolg van de Taxiwet uit 2016, waardoor er veel meer taxi’s dan voorheen rondrijden en de gemiddelde leeftijd van chauffeurs aanzienlijk is gedaald.

Het belang van een goede taxiverzekering

Het feit dat het afsluiten van een verzekering zo moeilijk is, staat haaks op de gevolgen die kleven aan het niet afsluiten ervan. Je taxi verzekeren in 2020 proberen wij van Taxiverzekeraar.nl voor jou dan ook een stuk makkelijker te maken.

Sinds 2018, het jaar waarin veel verzekeraars stopten met het aanbieden van taxiverzekeringen, rijden er veel taxi’s onverzekerd rond.

Alhoewel sommige beroepsmatige bestuurders zich daar financieel toe gedwongen voelden, is deze keuze absoluut niet aan te raden. Je bent zonder deze verzekering als passagier namelijk niet verzekerd in het geval van een ongeluk.

taxi verzekeren

Je taxi verzekeren in 2020?

Wil je je taxi verzekeren in 2020? Middels de handige vergelijkingstool van Taxiverzekeraar kun je je taxiverzekering vergelijken. De premies liggen weliswaar hoger dan bij particuliere auto’s, maar deze prijzen zijn nu eenmaal verbonden aan de hogere risico’s.

Dit gegeven is iets waar wij geen invloed op kunnen uitoefenen. Na het invullen van je gegevens ontvang je direct een offerte. Je kunt je taxi vaak dezelfde dag al verzekeren. Beschik je over schadevrije jaren, dan kan dit je aantrekkelijke voordelen op de premiehoogte opleveren.

Optie 1: de wettelijk verplichte WA verzekering

Wanneer je als beroepschauffeur jaarlijks tienduizenden kilometers aflegt, is het van groot belang dat je je auto goed verzekert. In Nederland is het sowieso verplicht om deze WA te verzekeren.

Deze verzekering dekt de schade die aan derden wordt veroorzaakt, dus niet de schade aan het eigen motorrijtuig. Een WA taxiverzekering is eigenlijk een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het de weg op gaan zonder deze verzekering, zelfs wanneer je als taxichauffeur geen klanten vervoert, kan leiden tot hoge boetes.

Optie 2: de WA beperkt casco verzekering

De WA beperkt casco taxiverzekering verzekert net als de WA verzekering de schade die je met jouw taxi bij derden veroorzaakt. Echter vergoedt de WA beperkt casco ook schade aan je eigen voertuig wanneer dit het gevolg is van onder andere diefstal, ruitbreuk, storm of inbraak.

De WA beperkt casco is dus de uitbreiding op de WA verzekering en zodoende dus iets duurder. Je taxi verzekeren in 2020 met een WA beperkt casco verzekering? Dit is aanbevolen voor taxi’s van tussen de vier en tien jaar oud.

Optie 3: de WA volledig casco verzekering

De WA volledig casco verzekering, ook wel de allrisk verzekering genoemd, dekt ook schade aan jouw eigen taxi, zelfs wanneer dit je eigen schuld is. Je taxi maximaal verzekeren in 2020 doe je dan ook met dit type verzekering.

Dit is echter alleen mogelijk wanneer je auto niet ouder is dan tien jaar. Na het passeren van die leeftijdsgrens worden de kosten van eventuele reparaties namelijk dusdanig lager dat het de moeite niet meer waard is om hiervoor een hoge maandpremie te betalen. Meestal sluiten chauffeurs van (relatief) nieuwe taxi’s deze verzekering af.

Aanvullende verzekeringen om niet aan voorbij te gaan

Waar vaak aan voorbij wordt gegaan, is dat bij het afsluiten van een taxiverzekering echt nog niet alle taxivervoer risico’s zijn gedekt. Als je personen vervoert, is het namelijk ook ten zeerste aangeraden om een ongevallen inzittenden (OI) verzekering en een schade verzekering inzittenden (SVI) af te sluiten.

Beiden zijn aanvullende verzekeringen en dus nog steeds optioneel. De ongevallen inzittenden verzekering is een sommenverzekering en dus gebaseerd op vooraf vastgestelde bedragen. De schade inzittenden verzekering is een schadeverzekering en dekt de daadwerkelijk geleden schade.

De ongevallen inzittenden verzekering

Wil je je taxi verzekeren in 2020? Vergeet dan niet om ook de OI verzekering te overwegen. Deze aanvullende verzekering keert een vast bedrag uit voor iedere inzittende die door een ongeval blijvend invalide wordt of overlijdt.

De bedragen zijn van tevoren in de polis vastgesteld en het maakt niet uit of de bestuurder schuldig is aan het ongeval. Veel taxichauffeurs vinden het afsluiten van een dergelijke verzekering een geruststellende gedachte. Vul je het offerteformulier op onze website in, dan kun je deze optie direct aanvinken. Deze aanvullende verzekering wordt dan in de berekening meegenomen.

De schadeverzekering inzittenden

In tegenstelling tot de ongevallen inzittenden verzekering vergoedt deze aanvullende verzekering de daadwerkelijk geleden schade aan de inzittenden tot een maximaal verzekerd bedrag. Dit bedrag kan per verzekeraar sterk verschillen.

Bij schade kun je denken aan schade aan bagage, kleding en de kosten die zijn verbonden aan medische behandeling na bijvoorbeeld een aanrijding. Ook smartengeld valt hieronder. Alle aangetoonde schade wordt gedekt. Wil je je taxi verzekeren in 2020 en deze aanvullende verzekering in de offerte laten opnemen? Maak dan gebruik van deze mogelijkheid op ons offerteformulier.

Samengevat: het verschil tussen beide aanvullende verzekeringen

De ongevallen inzittendenverzekering keert eenmalig een bedrag uit. Er moet dan sprake zijn van overlijden of gehele of gedeeltelijke invaliditeit die van blijvende aard is. De schadeverzekering inzittenden is er voor letselschade, maar alleen als deze niet door een andere verzekering wordt gedekt.

De hoogste dekking die een verzekeraar afgeeft, bedraagt een miljoen euro. Psychisch letsel wordt, net als smartgeld, overigens ook in de meeste gevallen gedekt, wat bij de ongevallen inzittendenverzekering niet het geval is.