De WA Taxiverzekering: wettelijk verplicht voor alle taxichauffeurs

Heb je een taxibedrijf of rijd je in een eigen taxi? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is om deze goed te verzekeren. Taxiverzekeraar.nl helpt je graag je taxiverzekering te berekenen.

Ben je in het bezit van een motorvoertuig, dan is het in Nederland verplicht om ten minste een WA taxiverzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en is eigenlijk de basisvariant van de voertuigverzekering. Deze verplichting geldt voor alle taxichauffeurs.

De door de WAM verplicht gestelde verzekering

Wist je dat je, wanneer je op zoek bent naar een taxiverzekering, uit dezelfde verzekeringstypen kunt kiezen als bij particuliere autoverzekeringen? Maak je gebruik van het offerteformulier op Taxiverzekeraar.nl, dan kun je naast de WA taxiverzekering dus ook kiezen voor de beperkt casco en de allrisk verzekering.

In de Wam (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) staat beschreven dat, als je een voertuig op je naam hebt staan, je deze minstens WA moet verzekeren. Pas dan kun je legaal de weg op en ben je voor de belangrijkste zaken verzekerd.

wa taxiverzekering

Waarvoor dient de WA taxiverzekering?

Het zal je misschien nog nooit zijn overkomen, maar het risico bestaat natuurlijk altijd: je veroorzaakt schade met je taxi. Je vult in dat geval natuurlijk direct een schadeformulier in.

Heb je de wettelijk verplichte WA taxiverzekering? Dan wordt de schade die je per abuis aan de andere partij hebt toegebracht, vergoed. De verzekeraar zorgt voor de afwikkeling daarvan.

Daarmee valt er een hele last van je schouders. Vergeet niet, dat de WA taxiverzekering alleen schade aan derden dekt en niet de schade aan je eigen voertuig.

Een WA taxiverzekering: zelfs wanneer je niet aan het verkeer deelneemt

Belangrijk is eveneens je ervan bewust te zijn dat een WA taxiverzekering zelfs verplicht is wanneer je niet aan het verkeer deelneemt. De verzekeringsplicht komt namelijk pas te vervallen wanneer het kenteken niet meer op jouw naam staat.

Dit gebeurt wanneer je het op andermans naam overschrijft, of wanneer je het laat schorsen. Dit regel je bij een postkantoor. De schorsing geldt voor een jaar. Een kenteken op je naam hebben staan zonder dat je een WA taxiverzekering hebt afgesloten, is een strafbaar feit.

Veel mensen halen twee zaken nogal eens door elkaar. Niet zo gek, want de WA verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vertonen veel overlap. Ook die laatste vergoed namelijk schade aan spullen. Echter dekt de aansprakelijkheidsverzekering geen schade die door een motorrijtuig is veroorzaakt.

Ook is deze verzekering niet verplicht. Ben je in het bezit van een taxi, dan is het -net als voor particuliere autobezitters- dus alsnog nodig om een WA verzekering af te sluiten om repercussies en financiële ellende te voorkomen.

Het verschil tussen de WA taxiverzekering en andere verzekeringsvormen

Een WA taxiverzekering dekt je voor de schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Voor de schade aan je eigen voertuig draai je dus zelf op. Betaal je geen lening (meer) voor je taxi en heeft deze ook geen hoge dagwaarde? Dan is een WA taxiverzekering een prima keuze.

De verzekering wordt doorgaans afgesloten voor auto’s van acht jaar en ouder. Wil je ook de schade aan je eigen taxi verzekeren? Dan is de WA taxiverzekering niet voldoende en kun je beter voor een WA beperkt casco taxiverzekering of allrisk taxiverzekering kiezen.

Wil je weten hoeveel je betaalt voor een WA taxiverzekering? Vul dan het offerteformulier op onze website in en ontdek het binnen afzienbare tijd. Bij het invullen van het offerteformulier wordt er naar veel verschillende zaken gevraagd.

Het type voertuig waarin je als taxichauffeur rijdt, is voor een groot deel bepalend voor de premie. Rijd je een zware auto, dan kun je bijvoorbeeld meer schade aanrichten. Ook je eigen leeftijd speelt mee: jonge bestuurders veroorzaken vaker schade. Schadevrije jaren leveren bij sommige verzekeraars wel een prettige korting op de WA taxiverzekering op.

Gratis verhaalbijstand via Taxiverzekeraar.nl

Met onze vergelijkingstool kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen en gemakkelijk je taxiverzekering vergelijken. Wanneer je deze wettelijk verplichte basisverzekering afsluit, kun je vaak echter niet bij je verzekeraar terecht wanneer de tegenpartij verantwoordelijk is voor schade aan je taxi.

Gelukkig krijg je van Taxiverzekeraar gratis verhaalbijstand wanneer je een WA taxiverzekering afsluit. Verhaalrechtsbijstand geeft je juridische bijstand bij het op de tegenpartij verhalen van de schade. Het gaat daarbij wel uitsluitend om materiële schade. De verzekering voor verhaalbijstand is overigens niet gekoppeld aan jou, maar aan je taxi.

De aanvullende rechtsbijstandverzekering

Vul je het offerteformulier op Taxiverzekeraar.nl in, dan kun je ook nog kiezen voor aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld de rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering helpt je ook wanneer er sprake is van letselschade na een ongeval. Met andere woorden: de rechtsbijstandverzekering beperkt zich niet alleen tot het verhalen van de materiële schade.

Ook wanneer er zich een conflict voordoet, bijvoorbeeld met de garage waar je je taxi laat repareren of onderhouden, kun je via de rechtsbijstandverzekering juridische hulp ontvangen. Taxiverzekeraar.nl adviseert om te allen tijde voor een rechtsbijstandverzekering als aanvulling op je WA taxiverzekering te kiezen.

De ongevallen inzittenden verzekering en de schadeverzekering inzittenden

De rechtsbijstandverzekering is echter niet de enige verzekering die je als aanvulling op je WA taxiverzekering kunt kiezen. Zo bestaat er namelijk ook nog de ongevallen inzittenden (OI) verzekering, die een vast bedrag aan elke inzittende uitkeert wanneer deze geheel of gedeeltelijk invalide blijft na een ongeluk.

De schadeverzekering inzittenden dekt de daadwerkelijk geleden schade aan materiële zaken zoals kleding en bagage. Er is wel een maximum aan verbonden. Kijk en vergelijk de premies zorgvuldig om zo af te wegen of je deze aanvulling op je WA taxiverzekering wenst.

Kan een gewone WA autoverzekering gelden als WA taxiverzekering?

Velen vragen zich af of een particuliere autoverzekering niet ook gebruikt kan worden wanneer je je wagen als taxi gebruikt. Het antwoord hierop is een uitdrukkelijke ‘nee’. Taxiverzekeringen vormen een geheel andere categorie en dienen een ander doel.

Een categorie motorvoertuigen die vaker worden gebruikt en mede daardoor ook meer risico op schade lopen. Om deze en andere redenen is een WA taxiverzekering dus iets heel anders dan een particuliere verzekeringen. De premies liggen uiteraard ook hoger.